Jemný pomerančový páj
Suroviny:
260g hladké mouky, 1 vejce, 200g studeného másla, 60g mletých mandlí, 150g cukru, sůl, 200g ne moc sladké pomerančové marmelády, 1 bílek, 30g mandlových plátků, 2 plátky kandovaného pomeranče
Postup:
1. Na křehké těsto smícháme 250g hladké mouky, vejce, máslo nakrájené na kostky, 30g mletých mandlí, 90g cukru a špetku solí. Těsto důkladně vymícháme. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme na 60 minut do ledničky.
2.Troubu předehřejeme na 180° C. těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše dokulata )průměr bude asi
3. vyšleháme bílek se špetkou soli, nakonec pomalu přidáme i 60g cukru. Smícháme 10g mouky a 30g mletých mandlí a přidáme je do sněhu. Ten rozdělíme na marmeládu a posypeme mandlovými plátky. Pečeme při stejné teplotě 20 minut. Necháme vychladnout ve formě a pak vyndáme. Kandovaný pomeranč rozdělíme na osminy, ty rozprostřeme na koláč a dozdobíme pomerančovou kůrou a kousky citrusů.
Příprava: 45 minut
1 porce: cca 240 kcal/ 1000 kj
Počet porcí: 16