Makovec
Suroviny:
Těsto:
3 vejce, 1 prášek do pečiva, 250g krupicového cukru, 250 ml oleje, 250 ml vody, 250g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 350g mletého máku, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na posypání
Krém:
1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 300 ml mléka, 180g moučkového cukru, 250g másla, 2 lžíce rumu
Postup:
1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílků připravíme tuhý sníh.
2. Do žloutkové pěny postupně po částech přiléváme olej s vodou a přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva a mákem. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a při 170° C pečeme asi 40 minut.
3. Mezitím si připravíme krém. Pudinkový prášek rozmícháme asi ve 100 ml mléka. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu. Vlijeme do něj pudinkovou zálivku a uvaříme hustý pudink. Pudink odstavíme a za občasného promíchání necháme vychladnout. Poté do něj zašleháme změklé máslo. Krém dochutíme rumem.
4. Zcela vychladlý makovec podélně prokrojíme. Spodní díl potřeme krémem a přiklopíme dílem vrchním. Moučník uložíme asi na 2 hodiny do chladna zatuhnout. Před podáváním ho pocukrujeme a rozdělíme na řezy.
Příprava: 60 minut
1 porce: 1850 kj/441 kcal
Počet porcí: 20