Tvarohový koláč s marcipánovými jablky
Suroviny:
Těsto:
250g hladké mouky, 125g másla, 75g krupicového cukru, 1 vejce, špetka soli, 50g marcipánu, na špičku nože prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na formu
Tvarohová náplň:
500g měkkého tvarohu, 100g moučkového cukru, 50g másla, 100 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 pudinkový prášek (vanilkový)
Plněná jablka:
150g marcipánu, 4 jablka, 50g rozinek naložených v rumu, 50g loupaných mandlí
Dohotovení:
100g meruňkové zavařeniny, 30g strouhaných mandlí, 30g rozinek
Postup:
1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vejce, mouku promísenou s práškem do pečiva a solí a najemno nastrouhaný marcipán. Vypracujeme těsto, které uložíme do lednice na 60 minut proležet.
2. Na tvarohovou náplň utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme vejce, tvaroh a pudinkový prášek. Přilijeme smetanu a vše promícháme.
3. Mandle nasekáme nadrobno a promícháme je s okapanými rozinkami a nahrubo strouhaným marcipánem. Jablka omyjeme, osušíme a vydlabeme z nich jádřince. Poté je naplníme marcipánovou nádivkou.
4. Odpočinuté těsto rozválíme na silnější plát a vyložíme jím vymazanou a vysypanou dortovou formu. Do formy posadíme naplněná jablka a vlijeme tvarohovou náplň. Koláč pečeme asi 60 minut při 160° C. Pak ho potřeme zavařeninou, ozdobíme mandlemi a oříšky a necháme vychladnout.